Основни видове трюфели
Tuber magnatum Pico /бял трюфел или наричан още италиански бял трюфел/

Най-търсения и най-ценния от ядливите видове трюфели. Ароматът им е силен и приятен, наподобяващ аромата на пармезан и чесън.

Размерът на белия трюфел варира от големината на грахово зърно до голям картоф, а в много редки случаи би могъл да достигне до 1 кг. Периодът на плододаване на беля трюфел е от октомври до декември.Tuber melanosporum Vittad / черен трюфел/

Най-познатия вид  трюфели в света. Характерен е с умерен приятен аромат. Периодът му на растеж е от ноември до март. Този вид трюфели предпочитат терени състоящи се от разпадането на скалите от епохата на Мезозоя. Типичните зони за производството на този вид трюфели са характеризирани със средиземноморския климат. Физикохимичните свойства на терена върху, който се развива черния трюфел са подобни на този на белия трюфел. Нуждаят се и от същото ниво на pH 7.5 – 8.5. За растежа си предпочитат повърхностната част на почвата, където има добър приток на кислород и лесен достъп на дъждовна вода. Дървесните видове, с които живее в симбиоза черния трюфел са: дъб, черен габър и леска.

Tuber uncinatum Chatin – черен трюфел

Този вид трюфел се характеризира  с големина на яйце или достига до големината на един портокал - до 10 см. в диаметър. Аромата му наподобява този на лешника, но е значително по приятен и по силен от този на T. aestivum. Периода му на растеж е  през цялата година, но като период на най-силен растеж можем да отбележим от октомври до февруари.

Tuber brumale Vittad  - зимен черен трюфел

Този вид трюфел се характеризира с размери от  лешник до портокал. Ароматът е силен, приятен, при по възрастните екземпляри силно изразен наподобяващ аромата на цвекло. Периодът му на растеж е зимата - от ноември до април. Предпочита по дълбоките почви богати на глина. В сравнение с други видове, този вид не е особено претенциозен относно почвата, предпочитайки по сухи и с ниска киселинност почви. Този вид трюфели могат да бъдат намерени обикновено в съседство с други растителни култури, по полята и дори в градините.

Tuber aestivum Vittad  - .летен черен трюфел

Летния черен трюфел се характеризира с големина на орех до портокал. Ароматът на летния черен трюфел е приятен и ненатрапчив, наподобяващ този на лешник. Основния период на растеж  е от май до ноември. Вирее в почти всички варовикови почви, на височина до 1000 метра надморско равнище. Предпочита глинестата повърхност на почвата и може да поеме големи количества органични вещества. Що се отнася до климатичните условия следва да се отбележи, че в сравнение с  T. melanosporum  е по малко претенциозен. Адаптивен, както към средиземноморския, така и към континенталния климат, той е устойчив дори и при ниски температури. Микоризира с много дървесни видове като: дъб, габър, леска и бор.

Tuber borchii Vittad / T. albidium Pico  белезникав трюфел

Ядлив трюфел с общо наименование biancetto – белезникав, или тъй наречения трюфел на боровите гори. Този вид трюфел варира от големината на грахово зърно до големината на кайсия и се нарежда в класацията според размера му като малък до среден.  Ароматът на този вид трюфел е силен и приятен, наподобяващ този на чесъна. Периодът на плододаване на белезникавия трюфел е от февруари до май. Този вид трюфел е един от най-малко претенциозните видове. Предпочита песъчливи или глинести терени, в някой случаи дори и терени с изразена слаба киселинност.


Помощ онлайн
Д-р инж. лесовъд Марко Доминичи
емайл: dr.dominicimarco@yahoo.com
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comGenerated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comDluzhnost:

Turgovski predstavitel

Николета Симон


Tel.:  00359876900372
емайл kunti2009@yahoo.com