Сектор отглеждане на трюфели и лешници

Да се върнем към отглеждането на лешникови насаждения и да ги сравним с лозовите.
Нашата фирма успоредно с предложението за промяна в традиционните начини за отглеждане на земеделски култури ви предлага и възможност да ви убеди относно ефикасността на лешниковите насаждения.  За да ви убедим ще направим кратко сравнение с една традиционна култура каквато са лозовите насаждения. Данните лесно могат да бъдат проверени. Ще забележите, че съотношението разходи/приходи  е в полза на лешниковата култура.

За създаването на лешниковите насаждения ще се нуждаете от инвестиция в размер на 3000 – 6000 евро за хектар, докато за изграждането на лозови насаждения  ще са ви необходими от 20 000 – 23 000 евро за хектар. Продължителността на живот на лешниковите насаждения е между 40 и 50 години, а разходите за поддръжка са минимални. Що се отнася до лозовите насаждения, разходите по поддръжката в първите три години са около 2 100 евро на година.

Що се отнася до рентабилността на лешниковите насаждения и трюфелите в сравнение с традиционните култури, то превес вземат първите. Всяко дърво плододава между 7.5 – 15 кг. лешници, което ще рече около 7 000 – 8 000 –кг. / хектар. Цената на лешниците от сорта  Tonda Gentile Romana, Tonda dei Giffoni, Tonda Gentile delle Langhe и др. от най-търсените видове на международния пазар, варират от 3-7 евро/кг. във верига хипермаркети цената на турските лешници  - които не са с много добро качество е 29 – 30 румънски леи или 7 евро. В сравнение килограм грозде миналата година в условията на нисък добив се продаваше за около 2 рум.леи, а литър вино за 6 рум. леи.
В Румъния може да се отглежда и сорта Corylus Avellana на цена от 1 евро за фиданка, но със съмнително качество и слабо плододаване.

В плюс нашата фирма изкупува както лешниците, така и трюфелите по международните борсови цени.
Изчисленията са лесни, оставяме Ви сами да направите нужните изводи от направеното по горе сравнение между двете култури.

Информираме всички заинтересовани, във връзка с пролетния сезон, че приемаме поръчки за посадъчен материал. 
Очакваме Ви в нашия офис в Алба Юлия, център за обслужване на клиентиАлба Мал център, Алба Юлия, ул. „Тудор Владимиреску” №50 А, за да Ви консултираме относно необходимия анализ на почвата, засаждането и отглеждането на фиданките и тяхната доставка на посоченото от клиента място.
За въпроси и запитвания можете да използвате и нашите телефони 0258/812189, 0753/572890, 0753729006 и e-mail office@iltartufoalba.ro

IL TARTUFO ALBA ООД  


Помощ онлайн
Д-р инж. лесовъд Марко Доминичи
емайл: dr.dominicimarco@yahoo.com
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comGenerated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comDluzhnost:

Turgovski predstavitel

Николета Симон


Tel.:  00359876900372
емайл kunti2009@yahoo.com