ОФЕРТА!IL TARTUFO ALBA уведомява всички заинтересовани, че за есенния сезон предлага на своите клиенти леска от вида Тонда джентиле ромъна на атрактивна цена. Плодовете на този вид леска се използват в сладкарството за производството на Nutella. 

Интересува ли Ви алтернатива на традиционните култури?

Желаете ли да отглеждате лешници?

Аз правя от 1 лея хиляда, и ще те избавя от бедността!

Това е най-важното, с което искаме да убедим всички собственици на малки терен в хълмисти и планински зони, непродуктивни за земеделски култури и подложени на ерозия да се заемат с отглеждането на лешникови насаждения.

„Лешникът като овощен плод за съжаление е малко отглеждан в Румъния, качеството и икономическото значение на този плод е допринесъл тази култура в много страни да се отглежда върху големи площи. Например в Италия се култивират около 40 000 хектара. В Кипър, държава с площ малко по-голяма от окръг Констанца се отглеждат насаждения над 3 000 хектара. В сравнение с европейските страни, ние сме на последно място по отглеждането на този вид култура. Можем да използваме терените, които години на ред не са били обработвани.” 
Фактът, че в Румъния този вид култура не е разпространен се обяснява с непознаване на качествата и изключително доброто му въздействие. Леската укрепва почвата, спира ерозията, пречиства въздуха, тя е и ценно медицинско растение, а лешниковите ядки са изключително ценен хранителен продукт. Защо учениците да закусват с тестени изделия, като можем да им предложим шепа хранителни ядки. Лешниковите ядки  не бива да липсват от менюто на нито едно семейство. Но това е твърде скъпо и малко могат да си го позволят, защото вместо да ги произвеждаме ние ги внасяме. 
При все, че в нашата природа растат безброй лешникови насаждения, малцина са тези които могат да се похвалят, че ги отглеждат в собствената си градина.
„Фактът, че у нас този вид култура не е разпространен, показва, че не се познават неговите качества – той е „Ангел небесен и източник на богатство.” 
Пустеещите хълмисти терени приличащи на пустиня биха могли да променят зловещия си вид и в същото време да осигурят достатъчно работни места, повишавайки жизнения стандарт на населението. 
Въпреки, че в последните 15-20 години в условия на независимост са били изпитвани и създадени много ценни сортове от световно значение, които биха могли да бъдат отглеждани у нас с успех. Към момента липсват разсадници за този тип култура, което е и пречка за бъдещото й развитие. 
Фереро Рочер, най-големия производител на сладкиши, култивирал насаждения в Чили чрез АгриЧили – 3 000 хектара, в Грузия чрез АгриГрузия – 2 000 хектара, в Южна Африка чрез АгриЮжна Африка – 1 700 хектара. 
През 2012 г. Фереро Рочер съобщава за регистрирането на нови 2 000 производителя на този вид култура в Грузия. Ако направим една малка сметка: приблизително 5 хектара на производител, умножено по 2 000 /броя на новорегистрираните/ се получава площ от 10 000 хектара култивирани насаждения. Нима в Румъния няма толкова необработени площи, които да могат да се използват целесъобразно.
В Румъния в окръг Тимиш, се намира най-голямата плантация засадена с леска в Европа. Плантацията е разположена върху 850 хектара и още е в процес на изграждане. 1 500 хектара е площта която трябва да бъде засадена с този вид култура. В окръг Сибиу са засадени – 50 хектара, в окръг Алба – 40 хектара. Разбира се има на места и много по-малки терени върху които се отглежда този вид култура. 
Като храстовидно растение, с перфектната си коренова система, леската в нашата страна се развива и плододава рентабилно.
Сортовете леска предлагани от нас са: Tonda dei Giffoni, Tonda Gentile Trilobata, Tonda Gentile Romana, Mortarella и много други по заявка. При 4-5 годишна възраст, леската плододава около 2.5 – 3 кг. лешници, при възраст 6-7 години – 7-8 кг. На 10 години – 20 – 30 кг. при добри условия на отглеждане. Продължителността на плододаване и рентабилност на леската са около 40 години. 
Цената на лешниците на международния пазар, указана на www.nocciolare.it започва от 3.5  до 7.00 евро за килограм.

По тази причина, нашата фирма предлага тази есен на своите клиенти сортовете леска на изгодни, атрактивни цени.


Сорт T.G. ROMANA  предлагана от IL TARTUFO ALBA
Сорт T.G. ROMANA  предлагана от IL TARTUFO ALBA
Сорт T.G. ROMANA  предлагана от IL TARTUFO ALBA
Насаждения с леска тип дърво
Насаждения с леска в Италия
Насаждения с леска тип храст
Лешници


Помощ онлайн
Д-р инж. лесовъд Марко Доминичи
емайл: dr.dominicimarco@yahoo.com
Лешникова култура 
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comGenerated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comDluzhnost:

Turgovski predstavitel

Николета Симон


Tel.:  00359876900372
емайл kunti2009@yahoo.com